dijous, 14 de juny del 2007

Els fotologs

Les relacions virtuals –les que es fan, diguem-ne, per Internet– estan mal vistes. Corre la brama que la gent que xateja és una colla de psicòpates i que tancar-se en la virtualitat aïlla del món real i fa esquerp.

La gent que diu això segurament no ha conegut gaire personal “real”. Almenys a mi no em fa falta moure’m per la xarxa per a trobar psicòpates. En trobo cada dia anant a treballar, per exemple, i això que hi vaig amb cotxe i no haig de parlar amb ningú.

Personalment, faig servir Internet una mica per a lligar, molt per a treballar i bastant per a informar-me. Per tant, les activitats que faig per Internet respecten la mateixa proporció que mantinc en la vida presencial i no he experimentat un canvi brusc de costums des que hi ha aquest instrument, en relació, per exemple, amb el que feia quan estudiava a la universitat.

De vegades també faig servir Internet per a tafanejar i estar al dia del que passa al món. I és així com he descobert que la gran majoria de joves tenen actualment el que s’anomena “fotolog”.

El fotolog és el resum perfecte de la societat actual. Consisteix, per a qui no ho sàpiga, en una pàgina web en la qual el propietari penja quan li ve de gust una foto amb un comentari a sota. Després, tots els seus amics hi van escrivint el que els passa pel magí.

El fotolog és una bon reflex del món que ens ha tocat de viure, com dic, perquè respon a la cultura de la imatge i de l’expressió deficitària. En aquest sentit s’assembla, per exemple, als llibres de text, que cada cop incorporen més dibuixos i coloraines. També respon a la societat actual en el sentit que comença a trobar resposta per al gran drama de la humanitat: tots necessitem afecte, però ens atabala el contacte físic massa seguit amb les persones. El fotolog crea la il·lusió que un és estimat i que té muntanyes d’amics i amants quan, en realitat, aquests li dediquen un o dos minuts del seu temps diari.

El fotolog és un producte clarament juvenil. No m’imagino un avi penjant fotografies de les farres que va fer el darrer cap de setmana. Per tant, reflecteix molt bé les preocupacions dels joves, i m’estranya que encara a ningú no se li hagi ocorregut de fer-ne una tesi doctoral i viure quatre anys tirant de beca.

Com tothom sap, els joves viuen històries d’amistat i d’amor d’un apassionament sense límits. Els amics d’un jove, ara, es diuen “tetes” si són nois i “tatas” si són noies. El “tete” és un amic especial: no hi ha contacte sexual, però sí una comunicació total de totes les vivències, pensaments, emocions i cabòries. El “tete” ho ha de saber absolutament tot sobre tu, i tu ho has de saber absolutament tot sobre ell. Vegeu, per exemple, http://www.fotolog.com/jonny_posh16_69/18810476.

Sobre històries d’amor incondicional, d’una abnegació sentimental al marge de qualsevol adversitat, podeu veure també http://www.fotolog.com/kistis_peke/18847927.

L’adolescent també es caracteritza perquè pensa que té tots els elements, humans i no, en contra. Dintre d’aquesta lluita còsmica en què tot és advers, queda el consol dels amics, que ell veu com a éssers fidels i bons, única part salvable d’un món que el rebutja. Aquesta idea es veu, per exemple, a http://www.fotolog.com/victorr_10/13534884. Clar que no tothom ho fa tan dramàtic, i alguns es dediquen a construir muntatges ben originals: per exemple, una composició artística amb totes les noies que estima: http://www.fotolog.com/pedr091/26203839.

Si l’autor del blog manifesta el més mínim indici de solitud, aversió cap al món o desesperació per les circumstàncies actuals, sol ser freqüent que una caterva d’amics el consolin, dient-li que és el millor del món i que una persona de la seva vàlua no té ni el dret ni motius de queixar-se. Sobretot si la noia o el noi és maca o maco, quan es queixa rep un reguitzell de missatges d’ànim que l’han de fer desistir de qualsevol temptació depressiva. Vegeu per exemple http://www.fotolog.com/lluis_bf/30143356.

Els fotologs també serveixen per a adonar-se que molts joves necessiten sentir-se adscrits a un país, ara que una colla d’hipòcrites diuen que no hi ha nacions i que només hi ha persones. En aquest sentit, molts mostren una espanyolitat desacomplexada (http://www.fotolog.com/yo_flamenkita/10482977), normalment amb arguments de molt baixa qualitat, però alguns argumenten raonablement bé el seu espanyolisme (http://www.fotolog.com/bamburrino/22631890). També n’hi ha alguns, és clar, que es mostren catalanistes, normalment d’una manera també desacomplexada: http://www.fotolog.com/marinanoves/34661561. Aquests darrers fotologs solen pertànyer a joves de la Catalunya profunda.

Hi ha joves en els quals no sembla detectar-se cap necessitat nacional, però sí que se senten, per exemple, molt vinculats a un equip de futbol (http://www.fotolog.com/rueda_yeah/).

En general, els joves no tenen cap mena de pudor a publicar per la xarxa les seves experiències íntimes. N’hi ha un que no amaga la seva passió homosexual: http://www.fotolog.com/erbenny5/15802741. Tampoc no els fa cap mena de vergonya declarar-se obertament fumadors de porros, ans al contrari: en presumeixen: http://www.fotolog.com/dandem/22993979

Com sol passar a la vida real, hi ha gent més simpàtica que d’altres. En general, els fotologs no són l’alegria de la huerta, però encara es troba gent amb “salero”: http://www.fotolog.com/thevirtual/21866843.

Com podrà haver comprovat el lector si ha anat consultant els blocs que he ressenyat fins ara, la majoria d’ells presenten un nombre molt elevat d’allò que, al segle XX, s’anomenaven “faltes d’ortografia”. També són d’una pobresa lèxica notòria i de vegades es converteixen en un diàleg de mots crossa. Un de particularment significatiu en aquest sentit és http://www.fotolog.com/javittuuu/19224210, en el qual s’omplen diversos centímetres de pantalla sense dir absolutament res.

L’originalitat dels fotologs rau sempre més en la imatge que en els comentaris. Algunes imatges estan molt ben treballades, en contrast amb la pobresa del que s’hi diu: http://www.fotolog.com/andreaa25/. Recordem, com deia al començament, que els fotologs són el reflex d’una civilització visual.

Ara bé, el tema estrella dels fotologs, el que més interessa i mou més passions, és el del nostre aspecte físic. Noies i nois hi publiquen les seves millors fotos i esperen que els altres es desfacin en elogis: http://www.fotolog.com/petitonah1108/26192883. Ha de quedar clar que tothom té un cos perfecte i, si hi ha algun indici de dubte sobre algun quilo de més que sobra, s’aporten immediatament proves fefaents que demostren la forma excel·lent i fibrada de la còrpora: http://www.fotolog.com/jonny_posh16_69/18776283.

Sobre l’aparença física de les persones, de vegades es generen discussions intensíssimes, com aquesta, en la qual un plec mal girbat de la roba va fer pensar a molts que el noi presentava una postura o actitud itifàl·lica: http://www.fotolog.com/yo_tosas/10414759 (demano excuses a aquest darrer perquè és l’únic que conec dels que he citat i, a més, me l’estimo molt: molts records, Cristian!).

En fi, ja veieu com s’entretenen els nostres joves. Ara hi haurà qui farà judicis morals sobre tot això, i parlarà de decadència i corrupció de costums. Jo no sóc tan savi per a pronunciar-me sobre aquest aspecte. Només sóc un tafaner, que s’ha volgut aproximar una mica més a la psicologia dels qui, per als professors, són els nostres clients.

5 comentaris:

The Virtual Existence ha dit...

Hola!

Moltes gràcies per incloure'm al teu escrit sobre fotologs :) m'ha fet il·lusió!

Ens veiem!

Martí Duran ha dit...

Sempre que tinguis alguna cosa que creguis que us pugui interessar, escriu-me sisplau. Vull fer un blog que interessi a la gent, i també a la gent de la teva edat.

I de veritat que tens molta gràcia, per natura i intel·ligent. Enhorabona.

martí

Anònim ha dit...

Hola Martí, molt bo el text sobre els fotologs..., per poder justificar,encara més, la teva teoria, et deixo la direcció del meu, per si mai et vols posar les mans al cap del baix que pot arribar a caure una quan s'avorreix!!! Fins molt aviat, gràcies pels textos que penges, fan pensar!

Mar

PD: me'n oblidava: www.fotolog.com/mimar_87

NÚRIA PLANELLS ha dit...

Jolin!! Si que et vas dedicar a mirar fotologs, no???

Després dius que estàs molt enfainat! No m'extranya!

Jo també en tinc, encara que no l'actualitzo cada dia, com fa molta gent.

Anònim ha dit...

Si k taburreixes, no??
doncs jo tink flog i mnkanta axi k k et donin xl kul!!

mua am kariñu,,