dissabte, 24 de maig del 2008

Cartells per a joves


M'he trobat moltes vegades que un alumne de batxillerat de Blanes m'ha demanat si sabia d'alguna feina per a fer a l'estiu. A moltes llars de Catalunya no sobren els diners, i cal que els joves també treballin. En d'altres, aquests diners potser no són estrictament necessaris, però els pares consideren molt positiu, amb tot l'encert del món, que els joves tinguin una ocupació a l'estiu. Més d'una vegada he adreçat aquests joves al Portal Jove de l'ajuntament, assegurant-los que essent un centre públic compta potser amb més garanties que llocs privats dels quals no puc respondre.

Aquesta tarda he tingut una reunió al local del Portal Jove, com a membre d'un jurat literari que organitza l'ajuntament. M'he entretingut a copiar el que diuen els cartells penjats a les parets, sota la mirada atònita dels meus companys. És això:

- L'amor ha de ser lliure.
- Talla amb els mals rotllos.
- La verdad sobre el SIDA. Pásala.
- Ética etílica. Si te lías, déjate llevar.
- Estima't (és una propaganda de posar-se preservatiu).
- Un darrer cartell sense lema, però amb tot de condons, a manera de míssils, capitanejats per un altre de més gros.

Sembla que ningú no ha parat gaire esment en aquests cartells però, al meu entendre, revelen una mentalitat profundament malalta. No és que no vulgui que els joves no facin sexe: al contrari, els en recomano com més millor. Això del sexe és com les colònies o les acampades: toca en una època de la vida i cal aprofitar-lo. Després ja vénen altres cabòries.

Ara bé, em sembla profundament humiliant per als joves que els tractem només com a màquines de fornicar, traspassant en els seus cossos joves i sans les nostres frustacions de persones que no es fan mirar. També em sembla lamentable que només els donem consells sobre el que no han de fer -no s'han d'emborratxar, no han de conduir temeràriament, no han de fumar- quan subreptíciament la societat els convida a fer el contrari i, sobretot, quan no s'ofereix cap alternativa per si no volen fer això.

Pensava en aquells nois i noies que envio al Portal Jove perquè hi trobin oportunitats i només en sortiran carregats de condons. És una estafa per a molta gent que voldria fer coses, o que potser no estava gaire convençut de fer-ne, però amb una empenteta pujarien al carro de l'esforç i l'autosuperació. Aquests són els valors que la societat, com a institució, transmet oficialment als joves: alguns, és clar, se n'escapen, si tenen la sort de comptar amb famílies que se'n cuiden, o si ells mateixos són més espavilats. Si busquen ajuda, en canvi, només trobaran condons.

M'he entretingut llegint el cartell sobre la SIDA. Diu que no es transmet dutxant-se, cosa que s'agraeix de saber amb l'aigua que ens arriba en cisternes rovellades. No he trobat cap secció en què es doni informació a un jove que vulgui muntar una empresa, o fer un intercanvi per aprendre anglès, o trobar una feineta a l'estiu, ni que sigui en un càmping, amb guiris.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Estic d'acord. Jo sóc de l'opinió de que les campanyes propagandístiques només poden fer més mal que bé, sobretot les prohibitives. Donar missatges senzills i contundents no és bo, és massa simplista. L'ètica d'una persona no es fàcil de forjar, i amb aquests missatges es dóna a entendre que tot és fàcil: "això és bo però això altre és dolent". La vida no és tan fàcil.